Wygłupy

Goliat płochliwy, żaba goliat (Conraua goliath) – płaz bezogonowy z rodziny Conrauidae, żyjący w północno-zachodnim Kamerunie i w Parku Narodowym Monte Alen w Gwinei Równikowej[4], w rzekach o szybkim prądzie, często w pobliżu bystrzyn i wodospadów.

Największy płaz bezogonowy, samce osiągają 26-30 cm długości ciała[5] oraz masę ponad 3 kg[6]. Samice są mniejsze, o długości ciała 18-22 cm[5]. Barwa oliwkowo-brązowa, brunatna lub czarna. Prowadzi wodny tryb życia, jest aktywny w nocy. Bardzo płochliwy i ostrożny. Żywi się dużymi bezkręgowcami, ponadto rybami, innymi żabami, drobnymi ptakami i ssakami. Gatunek zagrożony wytępieniem ze względu na smaczne mięso. Objęty międzynarodową ochroną.

duzazaba